Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΟΑΕΔ - Συχνές Ερωτήσεις Επιχειρήσεων - Εργοδοτών

Πηγή : http://www.taxnews.info/news/erwthmata-ergodotwn/


Η επιχείρησή μου επιθυμεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, πως μπορώ να πληροφορηθώ ποια προγράμματα υλοποιούνται και στα οποία μπορεί τώρα να ενταχθεί;
Προκειμένου να ενημερωθείτε για τα τρέχοντα προγράμματα του Οργανισμού πρέπει να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία (KΠΑ2) του ΟΑΕΔ που υπάγεται η επιχείρηση ή να δείτε τον σχετικό κατάλογο στην ιστοσελίδα (link).


Πως μπορώ να πληροφορηθώ σε ποια υπηρεσία (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ υπάγεται η επιχείρησή μου ώστε να υποβάλλω αίτηση για ένταξη σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ; Μπορείτε να ενημερωθείτε για την Υπηρεσία (ΚΠΑ2) που υπάγεστε μέσω της ιστοσελίδας μας (link).

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται να συμμετάσχουν σε προγράμματα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ;
Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ απευθύνονται σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Για τυχόν εξαιρέσεις κατηγοριών επιχειρήσεων από προγράμματα του Οργανισμού, ελέγξτε τη σχετική παράγραφο της Υπουργικής Απόφασης ή του Πληροφοριακού εντύπου για το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει.\

Τι επιχορηγεί ο ΟΑΕΔ σε μια επιχείρηση;
Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί είτε μέρος των αποδοχών των εργαζομένων είτε μέρος των ασφαλιστικών εισφορών. Συμβουλευτείτε την Υπουργική Απόφαση ή το πληροφοριακό έντυπο του προγράμματος που σας ενδιαφέρει, όπως είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας.


Τι επιπτώσεις έχω σε περίπτωση που το άτομο που έχω προσλάβει αποχωρήσει;
Σε περίπτωση αποχώρησης του επιχορηγούμενου προσωπικού είναι απαραίτητη η αντικατάστασή του (συνήθως μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα). Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν προβεί σε αντικατάσταση το πρόγραμμα διακόπτεται και σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει εισπράξει ποσό επιχορήγησης τότε θα χρειαστεί να επιστρέψει μέρος του ποσού αυτού.

Τι επιπτώσεις έχω σε περίπτωση που εργαζόμενος από το προϋπάρχον προσωπικό αποχωρήσει;
Στην περίπτωση που αποχωρήσει άτομο από το προϋπάρχον προσωπικό, ισχύει ό, τι και στην αποχώρηση ατόμου από το επιχορηγούμενο προσωπικό.
 

Μπορεί η επιχείρηση να προσλάβει άνεργο που η κάρτα ανεργίας του εκδόθηκε από διαφορετική υπηρεσία (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ από αυτή όπου η επιχείρηση υπέβαλε αίτηση για ένταξή της στο πρόγραμμα;
Για να προσληφθεί άνεργος με πρόγραμμα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να διαθέτει δελτίο ανεργίας σε ισχύ, ανεξαρτήτως της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2) που αυτό έχει εκδοθεί.
 

Επιχείρησή που διαθέτει υποκαταστήματα επιθυμεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, σε ποια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) πρέπει να απευθυνθεί;
Θα απευθυνθεί στην Υπηρεσία (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η έδρα της επιχείρησης.
 

Επιχείρηση επιχορηγείται από τον ΟΑΕΔ για την απασχόληση ατόμων με πλήρη ή με μερική απασχόληση;
Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί κυρίως θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σε ορισμένα προγράμματα (όπως είναι το Ειδικό Διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης) υπάρχει η δυνατότητα επιχορήγησης θέσεων μερικής απασχόλησης.
 

Επιχείρηση που είναι ήδη ενταγμένη σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, μπορεί να ενταχθεί και σε άλλο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ;
Ναι μπορεί να ενταχθεί, όχι όμως για το προσωπικό που είναι ήδη ενταγμένο σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.